Risikoen ved handel med ETF/Certifikater

Lige en heads up omkring risikoen ved Certifikater/ETF’er. Det lader til at være blevet enormt populært at handle disse instrumenter, også for investorer som måske ikke har så meget erfaring på området. Jeg har dykket lidt ned i det og snakket med blandt andet Morten Melander og Peter Kijne fra Nordea Markets, der har udviklet de instrumenter markeret med “ND”, du ser i fx Nordnets lister.

Jeg har selv handlet dem samt nogle svenske og tyske, men begyndte at undre mig over besynderlige tendenser i kursen som jeg ikke kunne forklare. Det krævede en større matematisk udredning og ikke mindst dybere forståelse for hvordan fx. futures kontrakter fungerede. Der fik mig tilbage til studiebøgerne, og en ny erkendelse af at disse instrumenter er farligere end de ser ud på overfladen.

1. Det korte af det lange er at hvis man vil investere/spekulere i disse instrumenter skal være opmærksom på at der ved gearing (x2, x3, x5, x10 fx) Forekommer det man på engelsk kalder for Decay eller Slippage. Det betyder fx at hvis en aktie stiger og falder 10% 10 gange fx, så vil værdien af instrumentet være mindre, end da det startede, selvom det “logisk set” burde være på samme niveau. Dette er et simpelt resultat af % regning. Vi ved nok alle sammen godt at der skal en større % stigning til et tilsvarende % fald. I.e. Det procentvise fald fra 100 til 80 er mindre end den procentvise stigning fra 80 til 100. Ved gearing bliver dette imidlertid til et monster der er til at tage at føle på.

Et eksempel: Du køber Danske Bank som falder fra kurs 100 til kurs 75. Et fald på 25%. Nu stiger Danske Bank så 33% tilbage til kurs 100, og du er i break even. “Fint.” Tænker du.

Samme eksempel med 3x gearing: Du købte ikke DBK men istedet en DBK x3 ETF. Lad os antage at instrumentet også startede i kurs 100 for nemheds skyld. Da DBK er faldet 25%, skal instrumentet falde x3 altså med 75% til kurs 25. “Shit”, tænker du, men nu stiger DBK tilbage til kurs 100. Og du tænker “Puha! Det var sgu heldigt”. Vores instrument skal så stige x3 altså 100% og lander så i kurs 50. Du havde ellers en god nattesøvn, men finder om morgenen ud af at selvom DBK er i breakevenkursen 100, er din ETF stadig 50% nede! “Det kan sgu da ikke være rigtige!” Når du at tænke, før DBK falder med 5% og dit certifikat med endnu 15%.. og sådan fortsætter legen 🙂

For at komme ud i break even skulle Danske Bank være steget, ikke 33% til kurs 100, men 100% til kurs 150. Først da ville vores ETF stige 300% fra kurs 25 til kurs 100. Resultatet er at sådan et instrument sjældent når at komme op. Kun ved vedvarende lange stigninger kan det betale sig. Ved fald og ved stor volatilitet på stedet, vil du altid miste penge på sådan et instrument.

2. Hvis du køber råvarer bliver det endnu mere forvirrende, da de handles via futures kontrakter. Hver gang disse kontrakter udløber sker der et rul over til den næste kontrakt. Forskellen i kursen mellem disse to kontrakter går tabt i det certifikat/ETF der følger den. Da WTI US OIL rullede og steg fra ca USD 31 til 33 i slutningen af februar, oplevede BULL Olie NDx2 ingen stigning. Du får altså intet ud af disse kontrakt rul. Sagt på en anden måde, der er et indlejret kurstab qua disse kontraktskift/rul. Stiger olie til 100USD, vil du fx ikke få hele stigningen med. Alt der går tabt i disse rul, mister du. Det koblet med Decay, gør disse instrumenter meget giftige for langsigtede investorer.

Konklusion: I dag bruger jeg selv kun disse instrumenter hvis jeg ser en ekstraordinær mulighed i markedet, hvor jeg gerne vil have lidt ekstra gearing på investeringen. Men det er kortsigtet, og kun for at udnytte kortvarige vinduer i markedet. Det kan være Pandora, der bankes urimeligt ned pga en dårlig nyhed, hvor jeg så køber Pandora Bull x2, for at få mere ud af den mulige stigning op. Men derefter skal jeg ud, og holde mig til aktien selv. Holder man disse instrumenter i længere tid, vil man miste penge pga decay.

Som daytrading instrumenter, er de glimrende. Men de bør ikke handles og holdes for langsigtede investorer.

Hvis man vil holde en ETF/Certifikat i længere tid bør man overveje dem uden gearing, altså dem der kører 1:1. Men disse dækker oftest råvarer, og da er du stadig udsat for kontraktrul, og værditab, som følge.

Håber det var til at forstå, og at nogle får noget ud af det. God vind derude!