Børskrak

Et børskrak er ikke så ligefrem som det måske lyder. Det er mere et udtryk for enten et stort endags fald, eller flere dage med på hinanden efterfølgende kraftige fald. Da IT boblen brast faldt markedet ”kun” omkring 12% på en enkelt dag. Noget man som sådan bør kunne overleve. Problemet var imidlertid, at tilliden til IT firmaerne, med ét var væk. Resultatet var en periode med kraftige fald, GN Store Nord faldt fx fra en kurs på over 220 helt ned til 16, over en længere periode.
[wp_ad_camp_1]
Mandag den 19 oktober 1987 (black monday) skete det største aktiefald på en enkelt dag nogensinde. Dow Jones faldt med næsten 23%. Inden måneden var slut var nogle af de største markeder i verden faldet med næsten 50%. Dengang var det blevet muligt via computere at lave automatiske handler, fx kunne man fastsætte en kurs, hvor man ville ud af markedet, såfremt aktien faldt dertil (stop loss). Det der imidlertid skete i 1989 var at da markedet så småt begyndte at falde, trickede det de automatiske salgsordrer, som igen fik markedet til at falde, og til sidst gik det hele løbsk, og computerne solgte ud af alle ordrer der var lagt ind i systemet. Andre årsager til krakket kan skyldes at den globale økonomi var ved at stoppe den hastige vækst op igennem 80’erne.

Torsdag den 24 okober 1929, også kaldt sorte torsdag blev der for alvor solgt ud af aktierne på Wallstreet. Det startede en lavine af panik, hvor der var kursfald på over 10% flere dage i træk. Nogle statsøkonomier i USA brød fuldstændig sammen som resultat af krakket. Man havde forsøgt at købe markedet op i bluechip aktier, men da panikken fortsatte, mistede man også disse værdier. Det tog 25 år før markedet var tilbage på samme niveau som før krakket, og lagde som sådan stemningen for den efterfølgende store depresseion i 30’erne.

Det viser med alt mulig tydelighed at markedet er fuldstændig styret af den menneskelige adfærd. Markedet er et direkte udtryk af forventninger og tillid, og bevæger sig fuldstændig i takt med dette.

Tid til skat tilbage?