Bitcoins: her er alt det gode om dem

Hvad er bitcoins? Hvem opfandt dem? Er det, eller er det ikke, en rigtig valuta? Hvad er fordelene og ulemperne? Og skal du købe en bitcoin? Her er alt det gode du skal vide inden du overvejer at købe en bitcoin.

Bitcoins oprindelse

Da bitcoin blev skabt i 2009, havde de ingen værdi, for der var ikke blevet handlet med dem. Værdi er relativt, og ting som for eksempel bitcoin får først værdi, når de indgår i en sammenhæng – det vil sige handles – med andre ting. Bitcoin fik først en værdi i 2010, da en amerikansk mand købte en pizza. Selvom bitcoins siden den legendariske pizza-transaktion er blevet brugt til at handle med millioner af gange, er det stadig de færreste, der er enige om, hvorvidt bitcoins bør anerkendes som en valuta. Debatten om hvorvidt bitcoin burde anses som en valuta er vigtig af to årsager:

  1. Det er et skridt mod anerkendelsen af bitcoins som en mere troværdig betalingsmåde, hvis man accepterer valuta-prædikatet bredt.
  2. Det ville være en idealistisk sejr i forhold til Nakamotos oprindelige hensigt med bitcoins, hvis de accepteres som valuta og dermed betalingsmåde.

Ideologien bag bitcoins

Man får ikke meget ud af at sammenligne bitcoins én til én med andre valutaer, på trods af at man flere steder kan veksle dem til danske kroner og amerikanske dollar. Denne investering er ikke som at investere i din bank, et større firma eller oddse på det lokale kasino. Dette er noget helt nyt og moderne.  Bitcoins er grundlæggende forskellig fra danske kroner, da der ikke er nogen centralbank, der forsøger at stabilisere dens kurs over for andre valutaer eller forøger at reducere mængden af bitcoin for at have effekter på nationaløkonomien og så videre. Det ligger i ideologien bag, at centrale magter som stater eller banker ikke skal have lov at kigge én over skulderen regulere mængden og prisen eller, som en tolder, få en del af kagen, når man bruger bitcoins.

Det kan sammenfattes i tre pointer:

  1. Bitcoins er decentrale, der er ingen banker, som holder alle pengene for folk eller varetager transaktionerne. Folk holder selv på sine bitcoins hver især, og har dermed også ansvaret selv hvis der sker noget med investeringen.
  1. Bitcoins er uregulerede, der er ingen centralbank, der trykker penge og stabiliserer eller styrer kursen.
  2. Bitcoins er anonyme, der er ingen banker, der holder styr på, hvad du køber, og hvem du overfører til.

Hvad styrer værdien af bitcoins

Videnskab.dk har bedt flere økonomer om at tegne et mønster over, hvad der styrer værdien på bitcoins, men har fået det samme svar: der findes ikke et mønster. Bitcoins værdi er udelukkende styret af forventninger. Forventninger til bitcoins værdi i morgen, om en måned eller om et år. Der er ingen fundamentale forhold, der styrer værdien af bitcoins, som det for eksempel er med aktier. Med aktier er det, meget forenklet, ting som tendenser i den pågældende branche, omsætningen i virksomheden og ledelsen i aktieselskabet, der bestemmer værdien – det kan være avanceret at sætte sig ind i. Med bitcoins er det uhyre simpelt, men derfor også skræmmende uforudsigeligt. Du kan være heldig at blive stenrig, men også uheldig at miste alle de investeret penge. Alt dette kan ske uhørt hurtigt.

Lige nu har stormen lagt sig omkring bitcoins, og det har fået folk til at stille det meget naturlige spørgsmål: Kommer stormen igen? Da bitcoins i sin natur er uforudsigelig, kan det bestemt ikke nægtes at den kommer tilbage og rammer igen. Der er i hvert fald ingen eksperter, der kan afvise det vil ske. Der er dog visse faktorer, der peger på, at bitcoins har en del udfordringer, der taler imod, at bitcoins for alvor, og på længere sigt, skyder til vejrs igen. Det, der hovedsageligt taler imod, at bitcoin bliver en langvarig succes, er bitcoins strømforbrug.

Bør du købe bitcoins?

Hvis du går op i investering og vil sprede din risiko, kan bitcoin være en god investering for dig. Den kommer dog stadigvæk med de risici, som også følger med almindelig investering, og lidt til. Det er ikke en god idé at lægge alle dine penge i bitcoins. Grunden til mange handler med bitcoins er for at opnå et højt afkast på meget kort tid. Fordi markedet svinger meget, er det muligt. Men som tidligere beskrevet, kan du også meget hurtigt miste alle dine investeret penge når det kommer til bitcoins.  Når man handler på kort sigt, f.eks. dage, måneder eller få år, kan det kaldes for spekulation.

Invester i bitcoin, hvis du tror på bitcoin på den lange bange. Det skal du have med i dine overvejelser, før du køber. Hvis du allerede nu ved du er klar, så hop ind på https://kryptovalutakurser.org/ og læs mere. Free spins læs mere.