Hvilke aktier skal man købe?

Rigtigt mange nye investorer har de seneste par år begivet sig ud på aktiemarkedet. Som nybegynder kan det være svært at gennemskue, hvad man skal købe, og hvis du også er i tvivl, kan du læse med her og få gode råd, du kan lade dig inspirere af.

En af grundene til, at så mange nye investorer er kommet til er uden tvivl, at aktiehandel er blevet så tilgængeligt, og man med få klik på sin telefon kan både købe og sælge aktier på alle verdens børser. Mange har givetvis også fået blod på tanden af at læse om investering på aktieskole.com eller det stigende antal artikler i de store dagblade der omhandler investering.

Start med de sikre

Mange lader sig forblænde af muligheden for at ramme en raket, der kan give en stor gevinst, men når man handler med aktier, er der ingen garantier, og aktiehandel kan også være forbundet med store tab, hvis man ikke har fornuften med. Det bedste er derfor at satse på de gode solide selskaber som har mange år på bagen, og her kan man kigge mod det danske C25-index, hvor selskaber som Mærsk, Novo Nordisk og NKT ligger.

Ved at investere i disse kæmper, sænker man sin risiko betydeligt, og man er næsten garanteret et stabilt afkast hen over en årrække. Man siger, at man ved at investere i denne typer selskaber kan forvente et årligt afkast på 7%, hvilket måske ikke lyder af så meget, men dog er det i forhold til eksempelvis at have pengene stående i banken. Herudover betaler mange selskaber udbytte, som man kan trække ud og bruge eller geninvestere og dermed få gavn af renters-renteeffekten.

Køb ind på fremtiden

En anden mulighed, når man skal vælge, hvilke aktier der skal i kurven, kan være at gå efter, hvad man tror bliver stort i fremtiden. Der er ingen tvivl om, at vi fremover vil se endnu flere el- og hybridbiler, så denne sektor kan måske være værd at smide et lille beløb efter. For de større køretøjer arbejdes der med løsninger indenfor brint som brændstof, og også her er det muligt at placere nogle penge.

Således er der mange områder, man kan have i tankerne, og man kan med fordel tænke lidt ud over Danmarks grænser. Levestandarden stiger mange steder i verden, og for eksempel vil millioner af indere de kommende år få råd til aircondition. Denne sektor står derfor overfor et boom og kan måske være værd at overveje. Også i Kina stiger velstanden, og de mange nyrige kinesere vil have de samme luksusvarer, som vi kender herhjemme, herunder laks. Netop lakseopdræt kan derfor været et tjek værd, og også her er der mange selskaber, man kan investere i.

Sats ikke hele butikken

Uanset hvad du vælger at investere i, er det vigtigt at du har overvejet din risikoprofil og ikke sætter alle dine penge i højrisikoaktier. Hvis du ikke udelukkende vil køre sikre aktier, kan du lave en model, hvor du investerer 50% af dine penge i de sikre, 35% i lidt mindre sikre og endelig 15% i de mere risikoprægede. På den måde satser du ikke hele butikken, men du har stadig en mulighed for at få et højt afkast.