Invester i de rigtige aktier

Få mest muligt ud af dine penge. Invester i aktier. En aktie er en ejerandel af en virksomhed. Aktiens kurs bestemmes ud fra virksomhedens værdiansættelse. Så hvad er virksomheden reelt set værd? Den kurs kan vi byde på og derigennem blive aktionærer, altså medejere af virksomheden. Vi vil så have en procentdel af virksomheden, og det vil sige, at vi kan være med til at træffe beslutninger vedrørende virksomhedens drift, deltage til generalforsamlinger og få en procentdel af virksomhedens overskud som udbytte, hvis den har overskud.

Alle aktieselskaber er børsnoterede, og aktier kan stige og falde i værdi, hvilket afgør virksomhedens kurs. Hvis virksomheden har solgt den tilbudte procentdel af forretningen til aktiemarkedet, så frygt ej. Du kan også byde på disse aktier og forhandle med aktionærerne om overtagelse eller eventuelt bytte mellem aktier.

 

Tænk over, hvilke aktier der er de rigtige for dig

Vi har to enkelte råd – overblik og tålmodighed. Det kan tage tid at finde den rigtige investering. Derfor start i det små og lad ikke hele sparebøssen eller pensionsopsparingen gå til en ukendt forretning. Du kan sagtens finde større, etablerede virksomheder at investere nogle hundrede kroner i. Følg med i virksomhedens børsnotering og se din investering svinge. Det giver dig en lærerig fornemmelse af aktiemarkedets op- og nedsving.

Du kan starte med danske virksomheder som Novo Nordisk, LEGO eller Bang & Olufsen. Eftersom du følger med i de førnævnte virksomheders kurser, vil du også finde andre og måske lige så spændende investeringer. Det er altid en god idé at have opmærksomheden rettet mod et par andre for at følge med i, om de er i et mere kontinuerligt opsving og kunne være interessante at investere i. Ligesom at starte herhjemme, er det også en god idé at overveje et marked, som du måske i forvejen kender lidt til eller nærmere synes er interessant. Herfra er der en interesse i virksomhedens fag, der måske også kan fortælle dig, hvorfor kursen går som den går.

Når du har overvejet marked, skal du ikke investere i direkte konkurrenter. Disse kæmper i de samme markeder og typisk om de samme målgrupper. Derfor kan en virksomheds tab, være en anden virksomheds gevinst. Og derved kan du risikere at tabe penge, hvis det er den virksomhed du investere penge i, der ikke slår igennem hos målgruppen.

 

Giv aktier i gave

Det er blevet populært fænomen i børnefamilier at give sine børn aktier. Det kan være en kæmpe gevinst for dem senere i livet, hvor deres aktier måske er blevet en masse penge værd. Det er et godt supplement til en børneopsparing, men aktierne kan også udgøre hele børneopsparingen i sig selv. Det handler om, at man tænker smart, langt og sørger for at gennemtænke alle skattereglerne, såsom udbytteskat, overgangsregler og meget mere. Det kan virke uoverskueligt, men hvis man tager sig tid til at sætte sig ind i det, er det slet ikke så svært, som man tror. Man kan også altid forhøre en aktierådgiver, hvis man vil være helt sikker på, at man investerer rigtigt.